Telefon tyveri og misbrug. Hvad gør jeg?

Gode råd og vejledning om, hvad du kan gøre i tilfælde af tyveri af din telefon. Forklaring af, hvordan du melder telefonen stjålet og får den spærret for et eventuelt misbrug.

Mobiltelefoner er både dyre og let omsættelige på det sorte marked, så det kommer bag på de færreste, at telefoner bliver stjålet i stor stil.

Alligevel er der ikke mange, der har gjort sig tanker om, hvad de skal gøre, hvis telefonen er dag er væk. I første omgang er det selvfølgelig ærgerligt at skulle til at bøvle med forsikring og undvære telefon i en periode, men endnu værre er risikoen for misbrug.

Tyven har ikke bare snuppet et stykke elektronik, han eller hun har snuppet adgangen til en stor del af dit sociale liv. Derfor gælder det om at handle hurtigt, så snart tyveriet er opdaget.

Spær SIM-kortet

Det mest åbenlyse misbrug er selvfølgelig, at tyven ringer for dine penge.

Mange tænker; ”Nå, jeg har alligevel et abonnement med 12 timers tale, så det gør vel ikke så meget, at jeg ikke får spærret SIM-kortet med det samme.”

De fleste abonnementer gælder dog kun for indenrigstale, så hvis tyven ringer til den anden side af jorden eller til betalingstjenester, kan der hurtigt løbe ekstra udgifter på – og det er dig, der hæfter for det hele, ind til SIM-kortet er spærret.

Sådan spærrer du dit SIM-kort
Kontakt dit teleselskab med det samme. Telefonerne er åbne døgnet rundt.

Du finder kontaktinformationerne til de enkelte teleselskaber på Telemarkedet.

Bemærk, at det kun er det stjålne SIM-kort, der bliver spærret. Dit abonnement og dit telefonnummer har du stadig, og når teleselskabet har sendt dig et nyt SIM-kort, er alt tilbage ved det gamle (i en ny telefon naturligvis).

Spær mobiltelefonen

Når SIM-kortet er spærret, kan tyven ikke længere bruge dit abonnement, men du kan også sørge for, at han eller hun ikke får ret meget ud af selve telefonen.

Du skal bare kende din telefons unikke IMEI (International Mobile Station Equipment Identity), der er et serienummer bestående af 15 cifre.

Du finder IMEI på hhv. din telefon (tryk *#06# på displayet), på købsfakturaen og på den originale æske.

Ved at oprette en såkaldt IMEI-spærring forhindrer du telefonen i at få adgang til mobilnettet både herhjemme og i resten af verden.

Sådan spærrer du IMEI
Kontakt politiet på telefonnummer 114, og bed om en IMEI-spærring. Politiet opretter herefter din telefons IMEI-nummer i det såkaldte CEIR-register (Central Equipment Identity Register), og derved kan telefonen ikke længere benyttes på mobilnet – heller ikke med et nyt SIM-kort.

Anmeld tyveriet

Når du nu alligevel er i kontakt med politiet for at få spærret din telefons IMEI-nummer, kan du lige så godt anmelde tyveriet samtidig. Det kan jo være, at tyven er eller bliver fanget, så du kan få din telefon igen.

Du kan også anmelde tyveriet til politiet via politiets formular.

Hvis du er forsikret mod den pågældende hændelse, skal du herefter anmelde tyveriet til dit forsikringsselskab. Se proceduren på dit forsikringsselskabs hjemmeside.

Skift adgangskoder til alle tjenester

Nu skulle den hellige grav så være vel forvaret, men hvis du er som de fleste andre, så var du sikkert logget på både dit mailprogram, Facebook, Instagram og meget andet, da telefonen forsvandt.

Selvom du har spærret både SIM og IMEI samt anmeldt tyveriet til politi og forsikringsselskab, så kan tyven altså stadig skabe ravage.

Hvis telefonen kommer på WiFi, er der nemlig fri adgang til alle dine applikationer, og er tyven først inde på f.eks. din Facebook-profil er det en smal sag at ændre kodeordet og overtage styringen.

Det er derfor af største vigtighed, at du straks ændrer adgangskode til samtlige tjenester, der har været benyttet på telefonen.

Visse udspekulerede tyveknægte stjæler faktisk telefoner udelukkende for at overtage identiteter, og det kan derfor være et sandt kapløb om, hvem der får mulighed for at ændre adgangskoder til diverse tjenester først.

Find din nye telefon

Når alt er spærret, og du forhåbentlig har fået stillet en forsikringssum for din stjålne telefon i udsigt, er det tid til gå på jagt efter en ny telefon.

Udnyt chancen, og vælg en model, der fungerer bedre på de områder, der irriterede dig ved den gamle. Så får du da trods alt lidt ud af en ellers træls situation.

Emner: tyveri, abonnement