Digitalt TV: Hvad du skal gøre for at undgå sort skærm

Telemarkedet giver en enkel oversigt over, hvilke forholdsregler, du skal tage for fortsat at kunne se tv, når det digitale sendenet tager over den 1. november 2009.

publiceret d.
2009-06-17

Den 31. oktober 2009 slukkes det analoge tv-sendenet i Danmark, og det digitale sendenet tager over. 

Digital tv giver bedre billedkvalitet, bedre lyd, ægte 16:9 format og større mulighed for interaktion for tv-seeren.

Alt dette giver dog ingen mening, hvis dit tv ikke kan modtage det digitale tv-signal.

Læs her, hvad du skal gøre, hvis du i dag modtager dit tv-signal via:

  • Antenne: Hvis din antenne kan modtage TV2-signalet, skal du investere i en digital modtager af typen DVB-T til at omforme signalet. Mange nye fladskærms-tv har i dag indbygget digital modtager. Hvis din antenne ikke kan modtage TV2-signalet, skal du udskifte den med en antenne, der kan.
  • Kabel: Du skal ikke nødvendigvis foretage dig noget. Din udbyder fortsætter med at sende det analoge signal parallelt med det digitale signal. Hvis du vil se digital tv, skal du have en digital modtager af typen DVB-C.
  • Parabol/satellit: Du bliver ikke berørt af ændringen. Dit signal er allerede digitalt.
  • Bredbånd: Ingen grund til bekymring. Dit signal er allerede digitalt.
  • Fællesantenne: Den enkelte antenneforening skal selv tage stilling til, hvordan den vil modtage signalet fremover. De fleste antenneforeninger ordner paragrafferne, så du som slutbruger ikke skal foretage dig noget, men kontakt din antenneforening for at være helt sikker.

Summa summarum; det er fortrinsvis seere med stue-, lofts, eller tagantenne, der risikerer sort skærm. Resten er dækket ind af forskellige udbydere og leverandører.

Skal du ud og investere i en digital modtager - hvad enten den er separat eller indbygget i et nyt tv - så overvej om du vil fremtidssikre dig. Digitale modtagere findes nemlig i to udgaver: MPEG2 og MPEG4. I dag fungerer begge udgaver tilnærmelsesvis lige godt, men fra 2012 stoppes signalet til MPEG2, og så skal du alligevel skifte til MPEG4.

MPEG4 er selvfølgelig dyrere, men den giver også adgang til diverse niche-kanaler som DR Update, Folketings-tv samt de tre nye digitale DR-kanaler, der lanceres 1. november 2009; DR Ramasjang (for børn), DR K (kultur og historie) og DR HD (højdefinitions billedkvalitet).